Forum  Strona Główna
  FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 
Ciasta robione jedna reka:)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Słodkości
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 10:54, 28 Sie 2008    Temat postu: Ciasta robione jedna reka:)
Babka z kisli

6 jaj (kurzych^^)
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia (do prania sie nie nadaje:))
1 szkl maki tortowej
1 szkl kislu bez cukru (jesli z cukrem to dac mniej cukru )
Przygotowac wszystkie skladniki ,do miski, wbic jaja ,wsypac cukier wlac olej i ubijac robotem , wsypac make z proszkiem i kisiel i jeszcze ubijac chwile .Ciasto wlac do formy (keksowka) ,mozna na wierzch polozyc kilka owocow .Piec okolo 50 min w temp 180 stopni
Smacznego Smile

Nastepna babka "na jedna reke "

Ciasto marchewkowe
2 szkl tartej marchewki
2 szkl cukru
2 szkl maki
1 szkl oleju
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki sody
2 lyzeczki cynamonu
4 jajka
moze byc garsc rodzynek

Utrzec mikserem jaja z cukrem i stopniowo dodawac pozostale produkty , na koncu dodac sode i rodzynki
Wlac do keksowki i piec w temp 180 okolo 50-60 min
To ciasto przypomina piernik i jest bardzo pulchne .

Blyskawiczne ciasto z owocami

4 jaja
1 szkl cukru
0,5 szkl oleju
1,5 szkl maki pszennnej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
Owoce
Wszystkie skladniki ubic robotem ,wylac na blaszke ,rozlozyc owoce ,piec okolo pol godz .
To ciasto robie w formie do tert nie jest zbyt duze ale do popoludniowej herbatki w sam raz Smile
To tyle narazie wiecej bedzie kiedy indziej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator


Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg

PostWysłany: Czw 12:15, 28 Sie 2008    Temat postu:
Cytat:
6 jaj (kurzych^^)
dobrze Aniu że napisałaś "kurzych" bo już Iwonka mi się dobierała(w kolejce był Pacio i Qba aby do tej 6 dociagnąć Very Happy )
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabriel
Słonko Izual'a


Dołączył: 19 Wrz 2006
Posty: 1548
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Limanowa

PostWysłany: Pią 8:23, 29 Sie 2008    Temat postu:
Hahahaha Izuuuu A tak po prawdzie, po co ci one teraz? Swoje już zrobiły

Ja się odrobinę wzdrygnęłam na przepis "Błyskawicznej babki z owocami". Kiedyś jedną z takich próbowałam upiec i wyszedł "Hiper zakalec" Ów przepis obejmował wszystkie składniki z wymienionych w Twoim Aniu, tylko należy dodać jeszcze 1 szkl mleka, dodatkowe 0,5 szkl oleju i odsypać 0,5 szkl mąki.
Jeśli ktoś z was chciałby się pochwalić swoimi umiejętnościami anty-kulinarnymi, tak, żeby przy następnej okazji, kiedy jeden z was powie "to ja może coś upiekę", wszyscy domownicy chórem zakrzyknęli "Nieeee!!! Tylko nie to!!! To może my coś upieczemy/pójdziemy coś kupić...."- przepis gorąco polecam

A rączkę Aniu ćwicz... Mimo bólu. Na prawdę warto i da się zrobić tak, by było niemal jak przedtem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 11:25, 29 Sie 2008    Temat postu:
hihihihi Sabi ma racje juz wszystkie dzieci masz w domu:) Laughing
Sabi ciast na pierogi to prosta rzecz ,wez make zrob dolek i wlewajac letnia wode zagniataj.Jesli chcesz "bogate "ciasto to daj make w dolek daj zoltko i troche (lyzka,dwie )oleju lub mleka . Mleko i olej daja "kleistosc" Pozdrawiam i powodzenia Smile
Sabi dzis robie pierogi i specjalnie zmierzylam ilosc maki i wody dla Ciebie
a wiec na 5 szklanek maki (poznanska lub tego typu ,moze byc tortwa ja wlasnie takiej uzywam ze wzgledu na to ze w domu mam taka) dalam 2 szklanki cieplej wody ,wlasnie bardziej cieplej niz letniej Smilei jeszcze maka do podsypywania .Zagniec to tak aby ciasto bylo "luzne" aby palec w nie wchodzil lekko.I jeszcze jedno ja nie walkuje ciasta i nie wykrawam plackow tylko odrywam kesy i robie kulki wielkosci malego orzecha turlajac je w dloniach i dopiero walkuje podsypujac kuli maka ,w ten sposob ciato nie jest za bardzo twarde i latwo sie klei i mam o wiele mniej pracy Sabi to byc moze za duza porcja jak dla Ciebie i Padre^^ wiec zrob odpowiednio mniej , ja poprostu musze zrobic wiecej i zamrozic na czas kiedy mnie nie ma w domciu Pozdrawiam i powodzenia w klejeniu:)) Ha wyszlo z tej porcji 106 pierogow Smile


Ostatnio zmieniony przez Anika dnia Pon 10:53, 08 Wrz 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Izual
Wielki Szpitalnik-Administrator


Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 753
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Tarnobrzeg

PostWysłany: Pią 11:44, 29 Sie 2008    Temat postu:
No dobrze nie powiem są wszyscy w domu ale to nie powód żeby mnie mikserem atakować(a co to za ból!!!!!!!!!) Very Happy Very Happy


Cytat:
"Błyskawicznej babki z owocami"


to też mi się nieżle kojarzy tylko po co te owoce Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Izual dnia Pią 13:21, 29 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gonzo
TEMPLARS The Best:)
TEMPLARS The Best:)


Dołączył: 05 Gru 2007
Posty: 360
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Z Lasu:D

PostWysłany: Pią 16:39, 29 Sie 2008    Temat postu:
Izu z owocami lepiej smakująSmile chociaż i bez owoców są cudne i smakują jak słodziutkie soczyste malinki no ale taki dodatkowy owoc dodaje uroku:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 9:49, 30 Sie 2008    Temat postu:
Sabi te przepisy sa sprawdzone przezemnie mam je od dawna napewno wyjda .Jeszcze uwaga jesli miksuje to zaczynam od jajek z cukrem i dodaje najpierw "mokre skladniki na koncu daje make Smile Izu te owoce na kapelusz^^
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pacio
Administrator


Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 1524
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: TBG

PostWysłany: Sob 10:25, 30 Sie 2008    Temat postu:
robicie tylko smaka;))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anika
Moderator


Dołączył: 29 Paź 2006
Posty: 76
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 15:04, 31 Sie 2008    Temat postu:
Paciu a wiec mikser w dlon Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Słodkości Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group Boyz theme by Zarron Media 2003



Regulamin